28.12.2013


Jeg har fået et spørgsmål fra en læser, om det ikke kunne passe at jeg havde en dø mor. Og jo, det er ganske rigtigt. Men i stedet for bare at svare "JA" til spørgsmålet, tænkte jeg at jeg ville lave et indlæg med lidt historie. 

Min mor er verdens bedste mor, men det siger vi jo alle sammen. Jeg tror ikke det er så forfærdelig anderledes at have en hørende mor, som en døv, but what do I know, jeg har aldrig haft en mor der kunne høre.

Min mor blev født døv, så hun har aldrig prøvet andet. Hun gik på en døveskole i Fredericia og derefter på en døve efterskole i Nyborg. 

FUNFACT: I Danmark er der cirka 4000 døve mennesker og på verdensplan er der cirka 55 millioner - er det ikke vildt! Jeg havde troet der var flere, men nu lever jeg også med det til hverdag så det virker så naturligt for mig at folk er døve.. Eller, i hvert fald kan tegnsprog. Fredericia er den by i Danmark med flest døve mennesker. Det er højst sandsynligt på grund af folkeskolen til døve - efter sommer lukker efterskolen i Nyborg og flytter til Fredericia, så der kommer stensikkert flere til. Jubii, døve mennesker er søde!

Apropos tegnsprog så er det sådan vi kommunikere. Alt tale forgår med hænderne og det er meget hyggeligt. Især hvis vi sidder offentlige steder, så kan vi tale om folk uden de ved det, hæhæhæ. Et spørgsmål der rammer mig mest er netop det spørgsmål med om hvordan vi snakker sammen. Og når jeg siger at vi bruger tegnsprog bliver folk som ofte flove over at bruge ordet "snakker" for det gør vi jo ikke. Come on, det er ikke farligt at sige at vi snakker, for det gør vi. Jeg kommer til at bruge min stemme til tider, for det er den nemmeste måde for mig at lave tegnsprog og min mor udtrykker sig med lyde mens hun snakker. Så det gør vi. Vi snakker! Bare med hænderne.

Hvordan jeg lærte at tale og lave tegnsprog da jeg var lille, er egentlig ret sjovt. Familien Teut har altid haft et super godt forhold til min oldemor, så da jeg blev født skiftes jeg med at bo hos min mor og min oldemor. Når vi så var sammen snakkede min oldemor til mig mens min mor talte tegnsprog og sådan lærte jeg det.

FUNFACT: Mit første ord var på tegnsprog og ikke med tale. Det først jeg kunne "sige" var mælk. Dog på samme måde som børn ikke kan udtale ordene præcist, kunne jeg heller ikke lave tegnet ordenligt. Men det kunne forstås og det er det vigtigste.
DOUBBLE FUNFACT: Jeg "siger" stadig mælk forkert, fordi det hænger ved, lol. 

Kan jeg flydende tegnsprog? Nej, det kan jeg ikke. Men jeg kan alt det dagligdags sprog der er nødvendigt, og er der et ord man glemmer staver man det bare. No problemo!

Et spørgsmål der også kommer ret ofte er "Hvordan handler din mor ind?".Min mor handler ind på den måde, at hun tager en indkøbskurv, fylder varer i og betaler ved kassen. BUM. Hvis der er noget hun ikke kan finde, har hun på forhånd skrevet det ned på en seddel ellers skriver hun det på mobilen og viser den til en medarbejder. Hvis hun skal have noget bag kassen peger hun bare på det.
Dog handler hun samme sted hver dag, så de ved altid hvilke smøger hun skal have og alle i butikken ved at min mor er døv

Når min mor går tur med vores hund, sker det også at hundene gerne vil snakke sammen, og for at det ikke skal blive akavet at stå og stirre, bruger min mor hendes kropssprog og fagter til at snakke med hundeejerne. De fleste synes det er RIGTIG spændende, og hvis jeg så engang imellem er med, skal de lige fortælle mig at min mor er så sød og de synes det er sjovt at snakke anderledes sammen med mennesker.

Til forskellige lejligheder bliver jeg også sat på som tolk. Så skal jeg fortælle min mor hvad der står i diverse taler, eller hvad der nu bliver sagt i løbet af aftenen. Da jeg var mindre var det, mildt sagt, a pain in the ass, for jeg ville jo lege med mine venner. Jeg har altid været dygtig til at hjælpe, men inderst inde ville jeg hellere tumle rundt. Nu hvor jeg er blevet ældre, kan jeg rigtig godt lide at hjælpe min mor, da det er ualmindelig synd hvis alle snakker og hygger sig, imens hun bare sidder.
Dog er der tidspunkter hvor jeg ikke må tolke på- foreksempel til skole-hjem samtalerne i folkeskolen. Øv altså! Der fik vi sat en professionel tolk på, som skolen selvfølgelig betalte (De er ret dyre) og så kunne vi alle så fint følge med. Til min konfirmation var der også tolk på hele aftenen, dog var der kun 3 timer betalt, så resten måtte min mor jo hive ud af egen lomme. Men det er så også den eneste ulempe jég kan komme i tanke om.

Min mor har rigtig svært ved at finde arbejde. Hun er ligeglad med hvilket job hun skal have, hun mangler bare noget at gå op i og få et socialt samvær.

Hvis I har nogle spørgsmål er I velkommende til at skrive dem i kommentarfeltet, men jeg håber jeg fik dækket en del.Ps. min far er hørende ;-)

/Mia

2 kommentarer:

Mauran Muthiah sagde ...

Jeg vil faktisk gerne vide hvordan dine forældre mødte hinaden!

Mia Teut sagde ...

Det kunne jeg egentlig også.. Det må jeg lige få hørt ad, da jeg heller ikke selv kender historien..

Nå, men hun siger at de mødte hinanden på deres gamle arbejdsplads. Ret sjovt synes jeg selv. :-)